Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

2100 TL Bütçe İle Ryzen Apu Sistem Toplama

2100 TL BÜTÇE İLE RYZEN APU SİSTEM TOPLAMA REHBERİ

Düşük bütçeli sistem toplama rehberlerimize bu sefer 2100 TL bütçeli güncel APU sistem toplama rehberiyle devam ediyoruz. Bilindiği üzere AMD yeni nesil APU’larını kısa bir süre önce piyasaya sundu. Ryzen 5 2400G ile topladığımız yeni sistemimiz hem overclock imkanı sunuyor hem de kaliteli güç kaynağı sayesinde ileride takılabilecek güçlü ekran kartlarına imkan tanıyor.

Dilerseniz sistemin toplanmış haline BURAYA tıklayarak ulaşabilirsiniz.

ANAKART

İleriye dönük sistemimizin anakart tercihini Asus’un dayanıklılığı ve stabilliğiyle öne çıkan Prime serisi B350M-A anakartından yana kullandık. Anakart uygun fiyatına rağmen M2 SSD desteği, USB 3.1 ve özel ses çözümü gibi aranılan özellikler sunmayı başarıyor.

Teknik Detaylar

Soket: AMD AM4
Çipset: AMD B350
İşlemci Desteği: Ryzen İşlemciler, 7. Nesil APU, AM4 Soket Athlon
DDR4 Bellek Desteği: 2133/ 2400/ 2667(OC)/ 2933(OC)/ 3200(OC)+ Mhz
Bellek Kanal: Çift Kanal
Depolama: 6 Adet Sata 3
Maksimum Bellek: 64 GB, Toplam 4 Slot
Genişleme Yuvaları: 1 x PCIe 3.0 x16, 1 x PCIe 3.0 x16 (x8) 2 x PCIe 2.0 x1
Arka Usb Portları: 2 Adet USB 3.1 Gen 2, 4 x USB 3.1 Gen 1, 4 Adet USB 2.0
Boyut: m-ATX

İŞLEMCİ

Sistemimizin en can alıcı bileşeni olan işlemcimize geldiğimizde, tercihimizi AMD’nin piyasaya yeni sürdüğü R5 2400G‘yi seçtik. Bu işlemci R5 1500X gücünde bir cpu performansı sunuyor ve içerisinde Vega 11 GPU’sunu barındırıyor. Ve bu özellikleri 1500X ile neredeyse aynı fiyatta sunuyor. Bu işlemcinin gücü baz alındığında ileride oldukça güçlü bir ekran kartına terfi edilmesi oldukça rahat görünüyor.

APU nedir diye kısaca bahsedecek olursak, AMD’nin uzun bir süre önce piyasaya “Hızlandırılmış İşlem Birimi” adında duyurduğu ve içerisinde hem CPU hem de Radeon ekran kartı barındıran işlemcileridir. Bu APU’lar eskiden daha düşük bir CPU barındırırken günümüzde Ryzen R5 1500X’e denk bir performans barındıran APU’lara dönüşmeyi başarmıştır.

Teknik Detaylar

Soket: AM4
Çekirdek: 4
İzlek: 8
İşlemci Temel Frekansı: 3.6 GHZ
İşlemci Turbo Frekansı: 3.9 GHZ
Toplam L2 Önbellek: 2 MB
Toplam L3 Önbellek: 4 MB
Çarpan Kilidi: Açık
Gpu Çekirdeği: 11
Grafik Frekansı: 1250 MHz
TDP: 65W
Soğutucu: Wraith Stealth

BELLEK


Gelelim bu güçlü APU’ya gücünü verecek olan belleklerimize. APU sistemlerde grafik performansını belirleyen ana kriter bellek kanalı ve bellek frekansı. Bu yöndeki tercihimizi Adata’nın XPG serisi 2×4 GB kapasite ve 3000 MHz frekans sunan oldukça performanslı belleklerinden yana kullandık.

DEPOLAMA

Sistemimizin depolama tercihini uygun bütçeyi korumak adına sabit diskten yana kullandık. Tercihimiz Western Digital’in 1 TB kapasiteyi 7200 RPM hız, 64 MB cache bellek ile sunan WD10EZEX modelinden yana oldu. Bu disk fiyat performans olarak başarılı işlere imza atıyor ve 190 MB/S okuma-yazma hızlarına ulaşmayı başarıyor.

KASA ve GÜÇ KAYNAĞI

Sistemimizi taşıyan kasamız ise fiyat performans ürünleriyle dikkat çeken GamePower‘ın Atlas Gaming modeli oluyor. Bu kasa full cam pencere sunuyor ayrıca şık ön tasarımı ve aydınlatması ile gerçekten güzel işlere imza atıyor.


Ve bünyesinde 500W 80+ Bronze bir güç kaynağı barındırıyor. Bu güç kaynağı ileride takılabilecek güçlü ekran kartlarının altından rahatlıkla kalkabilecek düzeyde.

SİSTEMİN OYUN TESTLERİ


Günümüzün popüler online oyunlarından biri olan Rainbow Six Siege testimizde 720P düşük ayarlarda ortalama 90-100 FPS alan APU’muz, 1080P Düşük ayarlarda ise ortalama 70 FPS gibi tatmin edici sonuçlar almayı başarıyor.

Olmazsa olmaz E-Spor oyunlarımızdan Counter Strike: Global Offensive testinde ise 1080P yüksek ayarlarda ortalama olarak 60-70 FPS gibi gerçekten güzel değerler görmeyi başardık. Düşük ayarlarda ise FPS değerimiz 2 katına çıkarak 140 FPS’lere ulaşıyor.


Günümüzün en çok oynanan ve sorunlu optimizasyonu ile nam salmış oyunlarından biri olan PUBG’de ise 1080P en düşük ayarlarda 40 FPS civarlarını görmeyi başardık. Bu APU işlemcimiz böyle bir oyunun bile altından kalkmayı başarıyor.

SONUÇ


Günümüz için düşük bütçe sayılan 2100 TL ile hem günümüz oyunlarını akıcı oynatmayı başaran hem de ileriye dönük şık bir sistem elde ettik. Kullanıcı isterse bu sisteme ileride harici bir GeForce ya da Radeon ekran kartı takarak darboğaz sorunu olmadan çok daha güçlü bir sistem elde edebilir.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Oyun Haberleri

Manor Lords, şehir kurma oyunları tutkunları arasında büyük heyecan uyandıran bir oyun olarak öne çıkıyor. Steam’in en çok arananlar listesinde zirveye yerleşen bu oyun,...

Oyun İndirimleri

Epic Games, bu hafta oyun severlere heyecan verici bir fırsat sunuyor! Ünlü oyun dağıtım platformu, The Big Con ve Town of Salem 2 gibi...

Telefon Haberleri

Motorola’nın yeni amiral gemisi Motorola Edge 50 Ultra’nın özellikleri sızdırıldı. 16 Nisan’da resmi tanıtımı yapılacak olan bu cihaz, teknoloji meraklılarının dikkatini çekmeyi başardı. İşte...

Telefon Haberleri

Vivo, bütçe dostu yeni akıllı telefonu Vivo Y18 ile teknoloji dünyasında heyecan yaratıyor. V2333 model numarasıyla Google Play Console’da ilk kez görülen bu cihaz,...