Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

ASUS’un 8. Nesil Z370 Chipsetli Anakartlarının İncelemesi

PRIME Z370-A İncelemesi

Tasarım ve Özellikler

Orta klasmanda yer alan Prime ailesinin Z370 chipsetli anakartına bakalım. Prime Z370-A’ya baktığımızda Intel’in 8.Nesil işlemcileri için üretilmiş olduğunu görüyoruz.

Bünyesinde, adından da anlayabileceğiniz gibi Z370 Chipsetini barındırıyor bu sebepten ötürü sadece Intel 8. nesil işlemciler ile faaliyet gösterebilen anakart LGA1151 soketi ile geliyor. Önemli bir konu olduğu için tekrar değinmek istiyorum; LGA1151 ile gelmesi sizi yanıltmasın bütün Z370 Chipsetli anakartlar gibi sadece 8. nesil işlemcileri çalıştırmasına izni var. Diğer Asus anakart aileleri gibi kendine has teknolojileri bünyesinde bulunduran Prime’a gelin lafı daha fazla uzatmadan detaylıca bakalım.

Tasarım konusuna değinecek olursak Asus, Prime anakartında siyah ve beyaz renklere önem vermiş. Siyah-Beyaz arasındaki tonları gayet güzel kullanmış ve anakarta işlemiş. Chipsetin ve anakartın arka kısmının üzerine uyguladığı koruyucu bloğu güzel bir şekilde tasarlamış ve şık gözükmesini sağlamış.

Chipset üzerindeki soğutucu blok, yanında bulunan M.2 Sata portunun üzerine doğru yayılmış. Yani SSD’niz üzerinde bir soğutma blok bulunuyor. Bu sayede SSD’niz sıcaklıktan dolayı herhangi bir performans kaybı yaşamayacaktır.

Anakartımızda 10 Faz, 9 Kapasitör bulunuyor bunun sayesinde overclock işlemi yaptıktan sonra tam performans ile overclock’u hissedeceğiz. Voltaj dalgalanmalarına karşı koruyucu görev üstlenen Kapasitör, voltaj dengesini gayet düzenle sağlayacaktır.

Anakartımızda 2 adet Mosfed soğutucusu bulunuyor ve Mosfed’lerde bulunan metal bloğun rengi ve tasarımı oldukça güzel işlenmiş lakin arka çıkışların kısmının korumasının tasarımını ve rengini (Çiğ Beyaz) beğenmedik.

İşlemci yuvasının etrafına baktığımızda ise, anakart üzerine beyaz üçgenler çizerek anakarta hoş bir görüntü katmak amaçlanmış. Tasarım konusu genel olarak değerlendirildiğinde hiç fena değil. Eğer RGB aydınlatma olmasaydı Asus ciddi mana duvara toslardı. RGB aydınlatma karta ayrı bir hava katıyor.

  • İşlemci: Intel 8. Nesil (LGA1151)
  • Yonga SetiIntel® Z370
  • Bellek: 4x DIMM, Max. 64GB, DDR4 4000+ MHz(O.C.) (Çift Kanal)
  • Görüntü Bağdaştırıcıları
    DVI-D 1920 x 1200 @ 60 Hz

    HDMI 1.4b 4096 x 2160 @ 24 Hz / 2560 x 1600 @ 60 Hz
    DisplayPort 4096 x 2304 @ 60 Hz
    Aynı anda 3 ekrana kadar destekler
  • Çoklu GPU Desteği
    NVIDIA® 2-Way SLI
    AMD 3-Way CrossFireX
  • Genişleme Yuvaları
    2x PCIe 3.0/2.0 x16 (x16 veya dual x8)
    1x PCIe 3.0/2.0 x16 (max at x4 mode)
    4x PCIe 3.0/2.0 x1
  • Depolama
    2x M.2 Socket
    6x SATA 6Gb/s port
  • Raid Desteği: 0, 1, 5, 10
  • LAN
    Intel® I219V, 1 x Gigabit LAN Kontrolcüsü(leri)
    ASUS Turbo LAN Utility
    ASUS LAN Guard
  • Ses: Realtek® S1220A 8-Kanal High Definition Audio CODEC featuring Crystal Sound 3 + 5x Audio jack(s)
  • USB Portları 
    1x USB 3.1 Gen 2 Type-A
    1x USB 3.1 Gen 2 USB Type-C
    2x USB 3.1 Gen 1
    1x Optik S/PDIF çıkışı
    2x USB 2.0

    2 x USB 3.0 bağlantıları ek olarak 4 USB 3.0 portları destekler (19-pin)
    2 x USB 2.0 bağlantıları ek olarak 4 USB 2.0 portları destekler

USB yuvası konusunda anakartımız toplamda 5 adet USB yuvası sunuyor ek olarak da Type-C sunuyor. Tabi ek olarak anakarttan 2x USB 3.0, 2x UBS 2.0 yuvası elde edebiliyoruz.

Ses kısmında 8 kanallı Realtek S1220A teknolojisinden yararlanmış. Anakartımızın arkasında 5 adet jak girişi mevcut. Ne kadar kullanırsınız bilmem ama ek olarak ise 1x Optik S/PDIF çıkışı mevcut.

İnternet bağlantınız için 1 adet Intel’in kontrolcüsü bulunuyor lakin Asus, Turbo LAN ve LAN Guard teknolojisi sunuyor. Bu sayede internet hızınızı en verimli şekilde kullanabiliyorsunuz.

Anakartın hem SLI hem CrossFireX desteklemesi baya iyi olmuş. Anakartı önce almışsanız ekran kartı seçim konusunda aklınızı kurcalayacak herhangi bir şey yok.

 Anakartın bünyesinde HDMI, DVI-D, DP bulunuyor ve 3 farklı görüntü çıkışı sunan anakarta aynı anda 3 ekran bağlayabiliyoruz.

Kişisel Yorumum: Siyah-Beyaz uyumunu gayet başarılı işleyen Asus, giriş çıkışları ile oldukça zengin bir anakart sunduğunu söyleyebilirim. RGB aydınlatma tasarım konusunda Prime’ı bir üst seviyeye taşımış. Lakin dediğimiz gibi tasarımda bazı sıkıntılar mevcut. Böyle bir cihazın fiyatı ise, 26.11.2017 tarihinde ortalama 850 TL civarında. 

Sayfalar: 1 2 3

İstanbul Üniversitesinde Metalurji ve Malzeme Mühendisliği okuyorum. Öğrenimim ile alakası olmasa da çocukluğumdan beri bilgisayara olan ilgim beni bir miktar bu sektöre itti. Bu sektörde aktif olarak 3-4 yıldır çalışıyorum ve birden fazla yayında yazılı ve videolu içerik ürettim. Editörlük haricinde PR sektöründe aktif olarak çalışmalarım bulunmakla beraber Donanım Arşivi'nde Proje Geliştirme ve Editör olarak sizlerleyim.

1 Yorum

1 yorum

  1. Bekircan Karaburç

    Kas 29, 2017 at 12:30

    TUF PLUS ANAKARTIM DA RGB DESTEK VAR DİYE 3 TANE XIGMATEK SC120 ALDIM AMA BUNA UYGUN TÜRKİYE DE ÇOĞALTICI BULAMADIM ACABA BİR BİLGİNİZ VAR MI ACABA?

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

Telefon Haberleri

Oppo, yeni fiyat performans odaklı telefonu Oppo A3 Pro  modeli ile akıllı telefon pazarında yeni bir sayfa açıyor. İşte telefonun teknik özellikleri. Oppo A3...

Teknoloji Haberleri

Nvidia, GeForce RTX 4090 ekran kartını piyasaya sürdükten kısa bir süre sonra bazı kullanıcılar bu ekran kartlarının 12VHPWR adı verilen yeni güç konnektörlerinin eridiğini,...

Oyun Haberleri

Manor Lords, şehir kurma oyunları tutkunları arasında büyük heyecan uyandıran bir oyun olarak öne çıkıyor. Steam’in en çok arananlar listesinde zirveye yerleşen bu oyun,...

Teknoloji Haberleri

Western Digital, depolama teknolojilerindeki yeniliklerine devam ediyor ve sektörün ilk 4 TB kapasiteli SD kartını duyurdu. Bu yeni ürün, SanDisk Extreme Pro SDUC 4...