Connect with us

Merhaba, ne aramıştın?

İnceleme

3000 TL Bütçe ile Oyuncu Sistemi Toplama Rehberi-V2.5

3000 TL BÜTÇE İLE OYUNCU SİSTEMİ TOPLAMA REHBERİ-V2.5

Yeni sistem toplama rehberimizde artık bir marka haline gelmiş olan “V” serimizi devam ettiriyoruz. Malum doların artması ile birlikte geçmişte daha iyi sistemleri daha ucuza almak mümkündü. Şimdi ise tektek toplandığında 4000 TL gibi bir ücret çıkan sistemi uğraşlar sonucu 3000 TL gibi bir rakama sizlere sunmayı başardık. Yazımızda ise sistemimizdeki parçaların teknik özelliklerine ve verdikleri performanslara detaylı olarak bakacağız.

Dilerseniz BURAYA tıklayarak sistemin hazır olarak toplanmış haline ulaşabilirsiniz.

ANAKART

Fiyat performans sistemimizde bu iddiaya uyan bir anakart kullanmaya çalıştık. Normalde ülkemiz stoklarında bulunmayan fakat sistem için özel olarak getirtilen Asus Prime A320M-R modeli sistemimizde yer bulmayı başarıyor. Ayrıca AMD’nin verdiği 2020 sözüne göre o yıla kadar çıkacak olan Ryzen işlemciler soket değişikliği olmadan sunulacak. Yani ileride BIOS güncellemesi ile bu anakarta güncel Ryzen işlemciler takabilmeniz mümkün.


Teknik Detaylar

Soket: AMD AM4
Çipset: AMD A320
İşlemci Desteği: AMD Ryzen™/7. Nesil A-serisi/Athlon™
Bellek Desteği: 2933(O.C.)/2666/2400/2133
Maksimum Bellek: 32 GB, Toplam 2 Slot, Çift Kanal
Depolama: 4 x Sata 3.0
Genişleme Yuvaları: 1 x PCIe 3.0/2.0 x16 (x16 modu), 2 x PCIe 2.0 x1
Arka Usb Portları: 4 x USB 3.1 Gen 1, 2 x USB 2.0
Görüntü Çıkışları: 1 x HDMI, 1 x VGA
Ses: Realtek ALC887 7.1 Kanal HD Codec
Boyut: Micro ATX

İŞLEMCİ

Sistemimizde ilk nesil Ryzen 3 1200 işlemcisine yer verdik. Bu işlemci 4 çekirdek/4 izlek ile günümüzün giriş-orta seviye RX 560-1050 Ti gibi ekran kartlarını rahatlıkla besleyebiliyor. Yanında hediye olarak gelen Wraith Stealth soğutucusu ile herhangi bir ısınma problemi olmadan sessiz ve stabil şekilde çalışabildiği için düşük bütçe için oldukça iyi seçeneklerden biri oluyor.


Teknik Detaylar

Soket: AMD AM4 (Soket 1331)
Çekirdek:
4
İzlek:
4
İşlemci Temel Frekansı:
3.1 GHZ
İşlemci Boost Frekansı: 3.4 GHZ
Toplam L1 Önbellek: 384 KB
Toplam L2 Önbellek:
2 MB
Toplam L3 Önbellek:
8 MB
Çarpan Kilidi:
Açık
Gpu Modeli:
Bulunmuyor
TDP:
65W
Üretim Teknolojisi:
14 NM
Soğutucu:
Wraith Stealth




EKRAN KARTI

Sistemimizin ekran kartı ise en özel parçalardan biri oluyor. Asus’un eskiden Direct CU 2 soğutmalı kartlarında kullandığı tasarıma sahip bir RX 560 4 GB bulunuyor karşımızda. Biraz nostaljik hava barındıran ekran kartımızın 4 GB VRAM‘e sahip olması yüksek doku kalitesi içeren oyunlarda ayarları 1 tık daha yukarıya çekip FPS dropları yaşamadan oyun oynamanızı sağlayabiliyor. Zaten verdiği performansa birazdan performans testleri kısmında değineceğiz.


Teknik Detaylar

GPU: Polaris 21 XT
GPU Frekans:
1149 MHz Base Clock, 1197 Boost Clock
Bellek Frekans:
6000 MHz
Shader: 1024
Bellek Veriyolu:
4 GB 128 Bit
Bellek Türü:
GDDR5
Üretim Teknolojisi:
14nm
TDP:
75W
Görüntü Çıkışları:
HDMI 2.0 x 1, Dual-link DVI-D x 1, Display Port x 1
Güç Konnektörleri:
Yok

BELLEK

Bellek tercihimizi Corsair’ın Vengeance LPX serisi 8 GB DDR4 2400 MHZ RAM’inden yana kullandık. Uygun fiyatına rağmen sunduğu kırmızı soğutucusu ile hem daha serin çalışıyor hem de daha şık bir görüntüye sahip olmayı başarıyor. İsterseniz bu belleği 2600 MHZ değerine hız aşırtmanız mümkün, ya da gecikme değerini 16’dan 15’e düşürme gibi işlemleri yapabilirsiniz.

DEPOLAMA

Sistemimizin depolama tercihini artık klasik hale gelen Seagate Barracuda 1 TB 7200 RPM sabit diskinden yana kullandık. Bu disk 64 MB önbelleğe sahip ve yapılan testlerde ise 210 MB/s okuma-yazma gibi hızlarına ulaştığını görmek mümkün.

KASA VE GÜÇ KAYNAĞI

Diğer özel parçalarımızdan biri ise kesinlikle kasamız oluyor. PowerBoost VK G1006R model koduna sahip kasamızın ön ve yan tarafında temperli cam bulunuyor. Buna ek olarak ön tarafında 2 USB 3.0, 2 USB 2.0, PSU Cover ve önde 3 arkada 1 tane olmak üzere kırmızı renge sahip sessiz fanlara sahip. Bu kasanın uygun fiyatı düşünüldüğünde gerçekten fiyat performans konusunda oldukça iddialı olduğunu söylemek rahatlıkla mümkün.

Sistemimize güç verecek parçamız olan güç kaynağına baktığımızda ise kalitesiyle öne çıkan Thermaltake’in Litepower 450W modelini kullandık. 12V kanalından 396W gibi oldukça yüksek değerler verebilen güç kaynağında ayrıca daha güçlü ekran kartlarını besleyebilmesi adına 1x 6 pin ve 1x 6+2 pin PCI-E güç konnektörlerine yer verilmiş. Yani ileride bu güç kaynağına yeni çıkacak orta seviye ekran kartlarını bağlamanız mümkün gibi görünüyor.

SİSTEMİN PERFORMANS TESTLERİ

Sistemimizin oyun testlerine ilk olarak Rainbow Six Siege ile başlıyoruz. 1080P çözünürlük ve Very High ayarlarda ortalama olarak 70 FPS gibi oldukça yüksek değerler almayı başarıyoruz. Buradaki önemli kısım ise oyunun bu ayarlar için 4 GB VRAM öneriyor olması, yani 4 GB RX 560 bu ayarlarda çok daha rahat çalışabiliyor.

İkinci oyun testimiz ise PlayerUnknown’s Battlegrounds yani PUBG. 1080P çözünürlükte orta ayarlarda ortalama olarak 40 FPS aldığımız oyunumuzun ayarlarını çok düşüğe getirdiğimizde ise 80 FPS gibi oldukça yüksek değerleri de görmek mümkün.

Üçüncü oyun testimiz ise Counter Strike: Global Offensive yani CS GO oluyor. Oyunun sunmuş olduğu en yüksek grafik ayarları ve 1080P çözünürlükte yeni Dust2 haritasında ortalama olarak 90-100 FPS gibi çok yüksek değerler almayı başardık.

Son oyun testimizi ise sevilen battle royale oyunlarından olan Fortnite ile yapıyoruz. 1080P çözünürlük ve orta ayarlarda ortalama olarak 60 FPS almayı başarıyoruz, ayarları düşüğe aldığımızda ise FPS değerleri bir anda 100’e yükseliyor.

SONUÇ

Fiyat performans odaklı V2.5 sistemimiz 1080P çözünürlükte ve orta ayarlarda günümüz oyunlarının çoğunu akıcı biçimde oynatacak güçte. Bunun yanı sıra kullanılan kaliteli bileşenleri ve güçlü güç kaynağı ile ileride yapacağınız geliştirmelere de önü açık.

1998 Ankara doğumluyum, uzun yıllardır Donanım Arşivi'nde web sitesi yöneticiliği yapıyorum. Sizlere ürün incelemeleriyle ve teknoloji haberleriyle güncel, doğru içerikler sunmayı hedefliyorum. Aynı zamanda Donanım Arşivi Forum'da da yöneticilik yapmaktayım.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da ilginizi çekebilir

İnceleme

Yıllardır çok sayıda oyuncu monitörü inceledik. Bunlar arasında uygun fiyatlı ürünler de bulunuyorken çok daha pahalı ürünler de bulunuyordu. Bugün inceleyeceğimiz Gamepower Rapid 27...

Telefon Haberleri

Oppo, yeni fiyat performans odaklı telefonu Oppo A3 Pro  modeli ile akıllı telefon pazarında yeni bir sayfa açıyor. İşte telefonun teknik özellikleri. Oppo A3...

Teknoloji Haberleri

Nvidia, GeForce RTX 4090 ekran kartını piyasaya sürdükten kısa bir süre sonra bazı kullanıcılar bu ekran kartlarının 12VHPWR adı verilen yeni güç konnektörlerinin eridiğini,...

Oyun Haberleri

Manor Lords, şehir kurma oyunları tutkunları arasında büyük heyecan uyandıran bir oyun olarak öne çıkıyor. Steam’in en çok arananlar listesinde zirveye yerleşen bu oyun,...